Lipozom útočí na glioblastom

31.5.2018
Citace:
F.C.Lam et al., Enhanced efficacy of combined temozolomide and bromodomain inhibitor therapy for gliomas using targeted nanoparticles, Nature Communications, volume 9, Article number: 1991 (2018), DOI: 10.1038/s41467-018-04315-4
Zdroj
Glioblastom u patnáctiletého chlapce na snímku řezu lebky pořízeném magnetickou rezonancí  (Christaras A, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons).

Glioblastom představuje nejčastější a nejagresivnější mozkový nádor se střední dobou přežití 15 měsíců. Chemoterapie nebývá příliš účinná, protože mozkovou tkáň odděluje od krevního řečiště tzv.hematoencefalická bariéra. Jde o vrstvu buněk obalující všechny mozkové cévy, která zabraňuje průniku některých chemických sloučenin z krve do mozkové tkáně. Mozek tím sice chrání před působením nežádoucích chemikálií, na druhou stranu zabraňuje průniku některých léčiv, ať už jde o chemoterapeutické přípravky nebo třeba antibiotika. Glioblastom u patnáctiletého chlapce vidíme na snímku řezu lebky pořízeném magnetickou rezonancí (Christaras A, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons).

Schematické znázornění lipidové dvouvrstvy, (Masur, Public domain, via Wikimedia CommonsZajímavé řešení problému by mohl představovat chemicky upravený lipozom (liposom) testovaný zatím na myších. Lipozom je malý kulový útvar s dutinkou uvnitř. Jeho povrch tvoří lipidová dvouvrstva, což je membrána ve vodném prostředí tvořená molekulami estery vyšších karboxylových kyselin lipidů? uspořádanými hydrofobními částmi k sobě a hydrofilními od sebe (viz obr.). Je základem buněčných membrán. Lipozomy se k transportu léčiv využívají již delší dobu. Značnou výhodou je, že mohou přenášet v dutině sloučeniny hydrofilní a uvnitř obalu hydrofobní.

Chemická struktura sloučenin JQ1 a temozolomidu.Zpevníme-li povrch lipozomu polyethylenglykolem s navázanou kyselinou listovou (angl. folic acid, anion folate) a bílkovinou transferinem, získáme částici schopnou překonat hematoencefalickou bariéru. Stačí do dutiny uzavřít chemoterapeutické přípravky temozolomid a JQ1 (chemická struktura viz obr.) a máme účinný lék proti glioblastomu. „Protože známe jen málo látek použitelných proti mozkovým tumorům, prostředek, který by umožnil využít standardní chemoterapeutické sloučeniny, by mohl znamenat skutečný přelom,“ soudí Scott R.Floyd z Duke University v americkém Durhamu.

 
Odeslat komentář k článku "Lipozom útočí na glioblastom "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lipozom útočí na glioblastom " e-mailem

Diskuse/Aktualizace